Utolsó módosítás:

Az Iglice Egylet hagyományőrző nyári tábora idén Bakonybélen került megrendezésre. Ez volt a kilencedik tébor, mivel az első terényi tábor gondolata még jóval az Iglice előtt született. 1999 nyarán alig 20-an táboroztunk a Balassagyarmat közeli Terény község parókiáján. Némi pihenés után következett egy újabb terényi tábor, utánna Sóskút (2-szer), Csöde, Jósvafő (3-szor) és Bakonybél helyszínek váltották egymást.

Ezidáig bejártuk Budapest környékét, az Őrséget, az Aggteleki Nemzeti Parkot és a Bakonyt. Nem csak Magyarország ismeretünk bővült, zenész-kézműves barátaink a régi-új Igriczek Zenekar segítségével népi kismesterségekkel és kézműves technikákkal ismerkedtünk. Az agyagformálás, a kötélverés és a nemezelés inkább a gyerekek körében volt kedvelt foglalatosság, míg a szövés, hímzés, bőrözés, kosárfonás a „nagyokat” és a felnőtteket kötötte le.

Számtalan bábművész és előadóművész volt vendégünk: Berecz András, Gulyás László, Kovács Géza, Pályi János, Boka Gábor, a Tintaló Társaság és kedvencünk a pécsi Márkuszínház. 2010 nyarán közel 80 résztvevője volt néphagyományőrző táborunknak. Nem kis örömünkre a táborozók zöme visszatérő résztvevő. A tábor jellegét leginkább a családias hangulat határozta meg, ami megfelelő biztonságot és bátorságot nyújt a magyar nyelv használatához még a nyelvet kevésbé beszélő gyerekeknek is.

Az eltelt időszak a tábor alapötletét igazolja. Természetes nyelvi környezetben, baráti közösségben ösztönözzük gyerekeinket a magyar nyelv használatára és művelésére. A színvonalas báb és színi előadások csiszolják a gyerekek nyelvismeretét és saját mesejátékok előadására ösztönzik nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is. Így került bemutatásra az idén, tizenéves táborozóink előadásában két népmese: „Egyszemű, kétszemű, háromszemű” és „A piros malac”. A záróesten pedig a felnőttek játszották csemetéiknek a „Félignyúzott bakkecske” című népmesét. A drámajátékokon kívül leginkább az újabbnál újabb népénekek, táncok és a hagyományőrző jétékok erősítik gyerekeink identitástudatát, a környékbeli kirándulások pedig honismereti, azaz Magyaroszág ismeretüket.

Pár kép a táborból (fényképezte: Serédi Laci)

Ha helyesírási hibát talált, kérjük jelezze felénk a szöveg kiválasztásával és a Ctrl+Enter megnyomásával.