Az Iglice egylet honlapja - Domovské stránky spolku Iglice
KRÓNIKA (KRONIKA) & VIDEÓTÁR (VIDEOARCHIV)

2018

Ki Mit Tud? (Május 12.)

2017

Történelemóra (Január 21.)

Találkozó Lackfi János, József Attila-díjas költővel (Február 16.)

Történelemóra (Február 18.)

Iglice Farsang (Február 25.)

Történelemóra (Március 20.)

Ki Mit Tud? videók (Április 8.)

Húsvétváró délután (Szélkiáltó Együttes, Kesserű Andrea kézműves) (Április 8.)

A 2017-es adventi gyermekelőadás videója (Csámpai Róbert felvételei)

2016

A 2016-os adventi gyermekelőadás videója (Csámpai Róbert felvételei)

Nyári ovistábor, Nové Křečany - 2016. augusztus 6-10 (Baltazár Péter videója)

2015

A 2015-ös adventi gyermekelőadás videója (Csámpai Róbert felvétele)

2014

A 2014-es adventi gyermekelőadás videója (Csámpai Róbert felvétele)

2013

A 2013 farsangi süteménysütő verseny eredményei (receptekkel!)

2012

Az Iglice egylet „Képes Krónikája” (frissítve egészen 2014-ig)

2010 nyara - tábor

Az Iglice Egylet hagyományőrző nyári tábora idén Bakonybélen került megrendezésre. Ez volt a kilencedik tébor, mivel az első terényi tábor gondolata még jóval az Iglice előtt született. 1999 nyarán alig 20-an táboroztunk a Balassagyarmat közeli Terény község parókiáján. Némi pihenés után következett egy újabb terényi tábor, utánna Sóskút (2-szer), Csöde, Jósvafő (3-szor) és Bakonybél helyszínek váltották egymást.

Ezidáig bejártuk Budapest környékét, az Őrséget, az Aggteleki Nemzeti Parkot és a Bakonyt. Nem csak Magyarország ismeretünk bővült, zenész-kézműves barátaink a régi-új Igriczek Zenekar segítségével népi kismesterségekkel és kézműves technikákkal ismerkedtünk. Az agyagformálás, a kötélverés és a nemezelés inkább a gyerekek körében volt kedvelt foglalatosság, míg a szövés, hímzés, bőrözés, kosárfonás a "nagyokat" és a felnőtteket kötötte le.

Számtalan bábművész és előadóművész volt vendégünk: Berecz András, Gulyás László, Kovács Géza, Pályi János, Boka Gábor, a Tintaló Társaság és kedvencünk a pécsi Márkuszínház. 2010 nyarán közel 80 résztvevője volt néphagyományőrző táborunknak. Nem kis örömünkre a táborozók zöme visszatérő résztvevő. A tábor jellegét leginkább a családias hangulat határozta meg, ami megfelelő biztonságot és bátorságot nyújt a magyar nyelv használatához még a nyelvet kevésbé beszélő gyerekeknek is.

Az eltelt időszak a tábor alapötletét igazolja. Természetes nyelvi környezetben, baráti közösségben ösztönözzük gyerekeinket a magyar nyelv használatára és művelésére. A színvonalas báb és színi előadások csiszolják a gyerekek nyelvismeretét és saját mesejátékok előadására ösztönzik nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is. Így került bemutatásra az idén, tizenéves táborozóink előadásában két népmese: „Egyszemű, kétszemű, háromszemű” és „A piros malac”. A záróesten pedig a felnőttek játszották csemetéiknek a „Félignyúzott bakkecske” című népmesét. A drámajátékokon kívül leginkább az újabbnál újabb népénekek, táncok és a hagyományőrző jétékok erősítik gyerekeink identitástudatát, a környékbeli kirándulások pedig honismereti, azaz Magyaroszág ismeretüket.

Pár kép a táborból (fényképezte: Serédi Laci)

2009 december - Mikulásdélután

Idén is eljött a Mikulás, hogy megajándékozza az ovisokat, iskolásokat. Az aktus - az iskolások árnyjátékelőadását követően - sötétben játszódott le. Ez sajnos megkátszik a fényképeken is. (Serédi Laci)

2009 november - „Az égig érő fa” bábelőadás

Megint sokan voltak, az előadás fénypontjának ezúttal a pirotechnikai betét bizonyult. Természetesen nem maradt el a bevált gyerekpergetés sem. Itt látható mindkettő. (fényképezte: Serédi Laci)

2009 november - hétvégi tábor Příběnicében

Ezúttal új szállót „próbáltunk ki” a Lužnice folyó völgyében, a Příběnice nevű vár romjainak tőszomszédságában. Íme pár kép (fényképezte: Serédi Laci)

2009 november - „Órajáték” bábelőadás

A kisgyerekes családok most elmaradtak, tudván hogy horrorelemekkel gazdagított bábmisztériumról lesz ezüttal szó. S valóban, még a halál is megjelent. (fényképezte: Serédi Laci)

2009 szeptember - „Minden egér szereti a sajtot” bábelőadás

Az átlagos látogatottsághoz képest rengeteg néző gyűlt össze, leginkább kisgyermekes szülők. Köszönet Katinak a szervezésért! Néhány kép az előadásról. (fényképezte: Serédi Laci)

2009 szeptember - séta a Prokop-völgyben („Prokopské údolí”)

Jó páran összejöttünk, no meg az időjárás is kedvezett, így azt hiszem mindenkinek jólesett ez a némi hegymászással egybekötött közös séta. (fényképezte: Serédi Laci)

2009 nyara - tábor

Ismét nyári tábor! Ismét Jósvafőn! A csapat persze már nagyon összeszokottan működött - a szervező Timi nem kis örömére. Pár kép a táborból - igtekeztem nem ismételni a tavalyi és tavalyelőtti témákat, ez persze nem mindig sikerült. Persze mivel a gyerekek állandóna nőnek, változnak, így ugyanaz a helyszín ugyanazokkal a személyekkel egy kicsit azért mindig különbözik a tavalyitól. (fényképezte: Serédi Laci, Kovács Laci)

2008 december - Mikulásdélelőtt az óvodában

Fotók (fényképezte: Serédi Laci)

2008 október - Iglice hétvége Černovicében

Fotók (fényképezte: Serédi Laci)

2008 július - Nyári tábor Jósvafőn

A hely már tavalyról ismerős volt, csak az időjárás sikeredett egy picivel hűvösebbre. De a gyerekek így is nagyon jól szórakoztak, a felnőttek meg (csemetéik korának függvényében) relaxáltak. Pár kép a táborból (fényképezte: Kovács Laci, Serédi Laci)

2007 november - „Kicsi hang” koncert

Fotók (fényképezte: Serédi Laci)

2007 október - Iglice hétvége Koutyban

Sűrű erdő körös-körül, napsütés, rengeteg gomba, sárkányeresztés, íjászat, Igriczek... Azt hiszem, mindenki nagyon jól érezte magát.

Fotók a táborból (fényképezte: Serédi Laci)

2007 június - nyári tábor Jósvafőn

Ez volt talán az eddigi legkellemesebb nyári tábor. Az idő fantasztikus volt, a könyezet meseszép, s az étel osztályon felüli. (fényképezte: Serédi Laci)

2007 május - erdei iskola Jizbicében

Megintcsak Jizbicén töltöttünk egy - immár hagyományosan esős - közös hétvégét az Igriczek zenekarral. Az akció fénypontja ezúttal a májusfaállítás volt.

Fotók a hétvégéről (fényképezte: Serédi Laci)

2007 március - erdei iskola Jizbicében

A tél eltemetését, tavszvárást idéző népszokásokkal ismerkedtünk ezen a hétvégén Kohuth Judit és zenekara közreműködésével. A kiszehajtáshoz, villőzéshez kapcsolódó ének- és tánctanítás mellett Horváth Orsi illetve Koloh Edit vezetésével elkészítettünk majd elégettünk illetve vízbe dobtunk két kisze bábot. A villőzéshez fűzfaágat díszítettünk, az erdei manóknak házikót építettünk, március 15.-re emlékeztünk, s - mi felnőttek - jót boroztunk.

Fotók a hétvégéről (fényképezte: Szűcs Csaba, Serédi Laci)

2006 december - mikulásdélután

A 2006-os mikulásdélután nagyon jól sikerült. Köszönet Timinek, Orsinak, Mártinak, Tóth Petinek, Editnek, Évinek, Áginak és minden szervezőnek meg résztvevőnek. És persze az Igriczeknek, hogy vállalták es eljöttek.

Néhány fotó a délutánról (fényképezte: Serédi Laci)

2006 október - erdei iskola Jizbicében

Az idei őszi hétvégi természeti iskola színhelye ismét csak Jizbice, témája a magyarok letelepedése volt. Ők kezdetben nemezjurtákban laktak, így tehát mi is kipróbáltuk a nemez használati tárgyak (tarsolyok, karkötők, stb.) készítését. Megtudtuk azt is, hogy az akkori magyarok európaszerte híresek voltak bőrből készült nyergeikről, lószerszámaikról, dísztárgyaikról. Ezen a hétvégén a gyerekek is ízelítőt kaphattak a bőrmegmunkálás alapjaiból: szíjakból díszfonással karkötőt készítettek. A korabeli íródeákok szerepében pedig Szent István hiteles aláírásával ellátott, saját nevükre szóló adománylevelet másolhattak eredeti szöveg alapján. Nem hiányzott a tollszár, tus, pecsétviasz, a tekercs átkötését szolgáló zsinórt pedig a helyszínen felállított kötélverőgépen készítették. Az Igricek vezetésével az érdeklődők megtanulhattak két, Szent Istvánhoz kötődő éneket is.

A kicsik, mint rendesen, a foglalkozásokon korukhoz mérten vettek részt: nemezből golyókat, kígyókat, ujjbábokat készítettek, papírból állatokat ragasztottak, melyeket felhasználtunk az „Én elmentem a vásárba...” című dal játékos dramatizálásához. A fennmaradó időt játékkal, énekkel, tánccal és a népi hangszerekkel való ismerkedéssel töltöttük.

Fotók a 2006 októberi Jizbicei erdei iskolából (fényképezte: Serédi Laci)

Az Iglice Egylet 2006-os nyári néphagyományőrző tábora

Sviták Karin élménybeszámolója

Az Iglice Egylet 2006-os táborának Csöde, az Őrség egy eldugott faluja adott otthont. Már maga Magyarország-Prága útvonaltól félreeső helyszín is azt sugallta, hogy itt új felfedezések várnak a résztvevő felnőttekre és gyerekekre egyaránt.

A Sárkány Bio Panzió érdekes teteje és a Ciklámen Vendégház barátságos sárga fala már messziről hívogatta az érkezőket. A gyerekek egy délután leforgása alatt felfedezték új birodalmukat: az úszómedencét, a lóistállókat, a hatalmas kert minden zugát, összebarátkoztak a kutyákkal, kipróbálták az asztaliteniszt.

Másnap a kézműves foglalkozásokat vezető művészekkel együtt munkához láttak. Agyagból Kovács Erika keramikus vezetésével az idén az tavalyinál fejlettebb, kikaparós technikával készültek a tárgyak, nemezből pedig Navrátil Andrea és Szedlák József útmutatása szerint tarisznyát is készíthettek az ügyesebbek. A tizenéves fiúk Szedlák József vezetésével nagyon komoly munkába fogtak: a diákszállás egyébként tánc- és énektanulásra használt épületében íjakat és nyílvesszőket farigcsáltak maguknak, amelyek legnagyobb örömükre használhatóak voltak. Elsajátították a velük való biztonságos bánásmódot is. A felnőttek az idén Horváth Zoltán útmutatásával kosárfonással tehették próbára kézügyességüket. A kitartóbbak komoly kosarakkal térhettek haza.

Munka közben az Őrségből és környékéről származó dalokat tanultunk Navrátil Andreától, amelyeknek mókás szövegén nagyokat derültünk. Nem is álltuk meg, hogy az utolsó napi kincskeresés egyik próbatétele ne pont az legyen, hogy a gyerekek rajzolják le, ki milyennek képzeli a „niti nuti netutáj tutulija nadrágot”, ami az egyik dalban előfordul. Esténként pedig a már ismert moldvai táncokat jártuk az Igriczek zenekar muzsikájára.

Két szép kirándulást is tettünk, hogy a távolabbi környékkel is megismerkedhessünk. Első úticélunk az Őrségi Nemzeti park volt, azon belül a szalafői pityerszeri skanzen, a Magyarszombatfáról Velemérbe vezető Sárga liliom tanösvény, a csodaszép veleméri templom, s végül a magyarszombatfai Fazekasház. Második alkalommal a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumba látogattunk el, ami az első Magyarországon létesült skanzen, és táborhelyünkről, Csödéről is nem egy építményt mentettek át oda.

Mint kiderült, Csödét nem csak mi szemeltük ki táborhelyül. Minden éven tartanak itt táborokat a Csöde-Csoda alkotóházban. Az ott táborozó gyerekek drámai nevelésben is részesülnek, és meg is hívtak minket az ott készült Toldi című előadásukra. Meghívásukat viszonoztuk, így ők velünk együtt tekintették meg Az égig érő fa című mesét a Márkus színház előadásában. Táborunkba ellátogatott Kovács Géza bábművész is, aki elmesélte, hogyan diadalmaskodott Paprikajancsi az ördög meg a halál felett, valamint az Aranyszőrű bárány történetét.

Az utolsó délután próbára tettük a gyerekeket: emlékeznek-e még néhány fontos tudnivalóra, amiket a tábor folyamán hallottak, tanultak. Ezúttal is kiállták a próbát, és közös erővel megtalálták a jutalomképpen elrejtett „kincset” (könyveket és egy DVD-t, amelyek az Iglice Egylet könyvtárát gazdagítják). A tábor végére az Igriczek együttes tett pontot nagyszerű, hangulatos koncertjével.

Nagy köszönettel tartozunk Moravcsík Tímeának, aki a művészeket és résztvevőket lankadatlan lelkesedéssel és odaadással szervezgette össze, immáron ötödször. Csak azt tudom megismételni, amit táborzáráskor mondott a messzi Libanonból érkezett résztvevő, Major Erzsébet: „Az Isten tartsa meg a jó szokását.”

Fotók a táborból (fényképezte: Serédi Laci)

2005 november - Oldřichov-i erdei iskola

2005 novemberében sor megrendeztük az Iglice első hétvégi iskoláját. A helyszín Oldřichov volt, egy apró község Liberec mellett. Szállást a falubeli turistapanzióban kaptunk s az ottani klubhelyiség aztán tevékenységünk központjává vált. Mivel a hétvége témája ezúttal a középkor volt, a fiúkra a lovagi dísz és fegyver, a lányokra meg az udvarhölgyek jelmezének elkészítése hárult. Mindez persze nem ment énekszó nélkül, s este sor került Navratil Andrea táncórájára is. A stílusos középkori zenét megint csak az Igriczek szolgáltatták. Volt még történelemóra, sétával egybekötött biológiaóra is, de a hétvége fénypontja a közeli erdei fogadóban megrendezésre került valódi középkori mulatság volt: zenével, tánccal, pirosra sült csülökkel és lovagi fogadalommal. Az időjárás is kedvezett: leesett az első hó, így aztán hócsata és hóemberépítés tette teljessé ezt az amúgy is eseménydús hétvégét.

Fotók az erdei iskolából (fényképezték: Lakatoš Karcsi és Serédi Laci)

2005 augusztus - Sóskúti lovastábor

Az Iglice sorrendben immár a negyedik nyári tábora Budapest közelében Sóskúton került megrendezésre csakúgy, mint egy évvel korábban.

Ismét csak sor került kocsikázásra, lovaglásra - ki kezdőként, ki haladó szinten pattant a nyeregbe - s akit érdekelt, az felügyelet mellett segédkezhetett a lovak ellátásánál is.

Az idősebbek már a tábor első napjának estéjén kirukkoltak egy meglepetéssel: betanultak és nagy sikerrel bemutattak egy általuk választott mesejelenetet. Másnap - a hűvös, borús idő ellenére - Kovács Erika vezetésével belekezdtünk a kerámiakészítésbe. Hagyományos módon, „agyaggombócokból” és „agyagkukacokból” készültek a gyakran merész tervezésű cserépedények. Mikor aztán a napocska is előbújt a felhők mögül, Szedlák József és Navratil Andrea útmutatása alapján nekifogtunk nemezelni. Az egyszerű nemezgolyó elkészítése során ismerkedtünk a mesterség csínjával-bínjával, s a tanultakat az igényesebb karkötő, terítő vagy éppen egy színpompás nemezkompozíció kivitelezése folyamán kamatoztathattuk. Sor került a „kötélverésre” is - e technológia segí ségével pamutfonalakból készíthettek színes zsinórokat az érdeklődők.

A zenéről - mint már annyiszor - az Igriczek nevű zenekar hat tagja gondoskodott. Nemcsak muzsikáltak, hanem megismertettek bennünket hangszereikkel is: kipróbálhattuk a dudát, hegedűt, furulyát csakúgy mint a kobozt és az egzotikus nevű rebeket is. A zenekar tagjai közül Navratil Andrea szervezte a táncházat: „szederinda“, „kecskés“, „bolgáros“, „ördögtánc“ és „kezes“ váltotta egymást esténként takarodóig. Andrea vezette a közös éneklést is, a csángó népdalkincsből talán a „Ludasim, pajtásim” című dal vált a legemlékezetesebbé. Nagy sikert aratott a „dinnyés” játék is.

A táborból nem hiányozhattak a népmesék sem. Az egyiket „A szépen szóló pelikánmadár“ címűt Gulyás László mesélő előadásában hallhattuk. Aki akart, az akár játszhatott is a történetben, a többi néző persze zajosan buzdította a szereplőket. A Langaléta Garabonciások csoportja - elfogadván meghívásunkat – toronymagas gólyalábakon szórakoztatott bennünket hol tréfás, hol hajmeresztő produkciójával. Persze a „komoly“ dolgok sem maradhattak el: Furik Csaba történelemtanár rendhagyó történelemóráin Mátyás királlyal, Zrínyi Ilonával, második Rákóczi Ferenccel és a sorsukat összekapcsoló történelmi eseményekkel ismertetett meg bennünket.

Az táborban töltött egy hét alatt látogatást tettünk táborunk közelében található nevezetesebb helyeket. Első utunk a budapesti „Csodák palotája” nevű ifjúsági művelődési központba vezetett, ahol szórakoztató kísérletekkel megtűzdelt „fizika-előadást“ hallgattunk s aztán a saját bőrünkön is tapasztalhattuk például a súlytalanság állapotát. Kirándulást tettünk az alcsúti arborétumba, a ma már csak romjaiban létező kastély parkjába is. Kísérőnk bemutatta az angolpark növényzetének legérdekesebb képviselőit. A madarak és más apró állatok megfigyelése mellett persze jutott idő játékra s táncra is. Ez utóbbihoz a mindenütt jelenlévő Igriczek húzták a talpalávalót. Sort kerítettünk aztán a nagy múltú Tatára is, várromjával, az Öreg-tóval s számtalan festői vízimalmával együtt.

Az utolsó nap délutánján megrendezett „Kincskereső” játék során mindenki kipróbálhatta mi mindent sajátított el a táborban töltött egy hét alatt.

Fotók a táborból (fényképezték: Erik Štěrba és Serédi Laci)